Psychometric study of a measurement scale for the teaching of social skills to students with special educational needs - KEFALA, GEORGIA (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2024)
Uvod. Подучавање социјалних вештина ученика са посебним образовним потребама је од суштинског значаја за њихов лични развој и интеграцију у друштво. Cilj. Сврха ове студије је да се валидира инструмент за мерење елемената укључених у подучавање и учење социјалних вештина код ученика са посебним образовним потребама. Спроведене су две студије да би се постигао овај циљ. Metode. Прво, експлоративна студија, са половином узорка, која се састоји од узорка од 166 грчких наставника који раде у основним и средњим школама специјалног и општег образовања, у региону Западне Македоније. Друго, потврдна студија, која се састоји од узорка од 185 грчких наставника који такође раде у основним и средњим школама специјалног и општег образовања у истом региону. Сви просветни радници раде са ученицима са благим посебним образовним потребама. Коришћени инструмент је био “ад хоц” креиран упитник, који се састојао од 17 ставки по Ликертовој скали од 5 поена, на који су примењене различите анализе да би се потврдила његова валидност и поузданост. Rezultati. Експлоративна факторска анализа (ЕФА) показала је укупно 3 фактора који одговарају “Спремности наставника за подучавање социјалних вештина”, „Елементима утицаја на подобност наставника у подучавању социјалних вештина“ и „Елементима који играју важну улогу улога у подучавању социјалних вештина”. Након тога је спроведена Цонфирматори Фацтор Аналисис (ЦФА), кроз коју су потврђени резултати добијени из АФЕ. Zaključak. Налази откривају инструмент који је адекватан по валидности и поузданости, у складу са литературом, показујући да је модел конзистентан и кохерентан са почетним теоријским претпоставкама.