Uticaj sociodemografskih karakteristika na desničarsku autoritarnost - Nikolov, Jelena (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2024)
Uvod: Rad se bavi sagledavanjem uticaja sociodemografskih karakteristika na desničarsku autoritarnost. Desničarska autoritarnost se određuje kao kombinacija tri stavovska klastera: autoritarne submisivnosti, autoritarne agresivnosti i konvencionalizma. Cilj: Cilj rada je ispitivanje uticaja pola, godina, obrazovanja i religioznosti na desničarsku autoritarnost. Metode: U sprovedenom istraživanju desničarska autoritarnost definisana je kao kriterijumska varijabla, dok su ostale određene kao prediktorske. Za ispitivanje desničarske autoritarnosti koristi se Skala desničarske autoritarnosti (Right-Wing Authoritarianism – RWA), koja ima 12 pitanja i na intervalnom je nivou merenja. Istraživanje je sprovedeno na 112 ispitanika različitog pola i starosnog doba opšte populacije u Srbiji, a uzorak je neslučajni, dobrovoljački. Rezultati: Dobijeni podaci ukazuju da ispitanici u proseku imaju nešto izraženiju desničarsku autoritarnost (i kada je skala, i kada su subskale u pitanju). Pokazalo se postoje polne razlike u stepenu desničarske autoritarnosti, odnosno da su muškarci autoritarniji od žena. Ustanovljene su i uzrasne razlike u stepenu desničarske autoritarnosti, kao i da su ispitanici sa višim nivoom obrazovanja manje skloni autoritarnosti, a da su skloniji autoritarnosti oni koji ističu da su religiozniji. Zaključak: Rezultati ove studije imaju važne implikacije na intervencije za smanjenje rasprostranjenosti desničarskog autoritarizma i kreiranje politika za suzbijanje njegovih negativnih efekata na pojedince i društvo. Polazeći od dobijenih rezultata, navedene su i mogućnosti za dalja istraživanja.