Coaching Parents to Implement Trial-Based Functional Analysis via Telehealth - Kiyak, Uzeyir Emre; Saral, Dincer; Olcay, Seray (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2024)
Uvod: Procedura funkcionalne analize zasnovane na ispitivanju koju sprovode roditelji ima potencijal za određivanje svrhe problematičnog ponašanja. Strategija telezdravstva može biti jeftinija, oduzima manje vremena i pruža većem broju porodica pristup tretmanima. Kao rezultat toga je dobra alternativa za porodice jer loš pristup resursima i znanju može pogoršati problematično ponašanje. Cilj: Svrha ove studije bila je da se proceni sposobnost majki da sprovedu funkcionalnu analizu zasnovanu na ispitivanju kod kuće, uz obuku i koučing putem telezdravstva. Metode: U istraživanju su učestvovale tri majke starosti između 32 i 54 godine i njihova deca između 18 i 26 godina. Studija je koristila višestruki osnovni dizajn za različita ponašanja kako bi ispitala efikasnost treninga veština ponašanja i podučavanja putem telezdravstva o tačnoj upotrebi uslova funkcionalne analize zasnovane na ispitivanju od strane majki dece sa smetnjama u razvoju. Rezultati: Rezultati su pokazali da su majke učesnice sprovele svaki uslov funkcionalne analize zasnovane na ispitivanju sa 100% tačnošću. Štaviše, majke su imale pozitivna mišljenja o studiji. Zaključak: U zaključku, ova studija je pružila podršku uključivanju roditelja u procenu njihove dece sa smetnjama u razvoju.