Formal and informal support for Croatian and Serbian people with disabilities and their families: A scoping review - Colic, Marija; Buljevac, Marko (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2023)
Uvod: Formalna i neformalna podrška važne su za kvalitet života osoba sa invaliditetom i njihovih porodica. Cilj: Ciljevi ovog rada bili su da se (a) identifikuju vrste podrške koju dobijaju osobe sa invaliditetom i njihove porodice, kao i zadovoljstvo podrškom i (b) analiziraju percipirani efekti podrške koju su dobile osobe sa invaliditetom i njihove porodice u Hrvatskoj i Srbiji. Metod: Sprovedena je sistematska pretraga literature objavljene od 2000. do juna 2020. godine, koja je potom praćena proverom podobnosti članaka. Pregledane su EBSCOhost, Hrčak i Srpski Citatni Indeks data baze. Takođe, pretražena je Google Scholar data baza i skenirane su reference iz članaka uključenih u sistematsku pretragu. Autori su skenirali članke i zabeležili podatke koji se odnose na zemlju, cilj studije, dizajn studije, uzorak, metodologiju i rezultate. U ovaj pregled uključeno je dvadeset sedam studija. Rezultati: Osobe sa invaliditetom iz Hrvatske i Srbije i njihovi staratelji dobili su informativnu, emocionalnu, praktičnu i finansijsku podršku u različitom stepenu. Najzadovoljniji su bili neformalnom podrškom i programima podrške, dok je stepen zadovoljstva formalnom podrškom bio različit. Zaključak: Formalni sistem podrške za osobe sa invaliditetom i njihove porodice generalno nedostaje u Hrvatskoj i Srbiji, dok je neformalna podrška najzastupljenija. Postoji potreba za više programa podrške osoba sa invaliditetom i njihovih porodica.