Self-assessment of friendships and social inclusion of adults with intellectual disabilities - Fabris, Alisa; Bratković, Daniela; Žic Ralić, Anamarija (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2023)
Samoprocena prijateljstva i socijalne inkluzije odraslih osoba sa teškoćama u intelektualnom funkcionisanju Alisa I. Fabris, Daniela M. Bratković, Anamarija T. ŽicRalić Univerzitet u Zagrebu - Fakultet edukacijsko-rehabilitacijskih znanosti, Odeljenje za inkluzivnu edukacijui rehabilitaciju, Zagreb, Hrvatska Uvod: Osobe sa teškoćama u intelektualnom funkcionisanju se često suočavaju sa poteškoćama u razvoju međuljudskih odnosa i socijalne inkluzije, koji su važni činioci kvaliteta života. Cilj: Ovaj rad ima za cilj da ispita perspektivu osoba sa teškoćama u intelektualnom funkcionisanju o prijateljstvu i socijalnoj inkluziji i da identifikuje faktore koji utiču na njihov razvoj, sa krajnjim ciljem definisanja preporuka za unapređenje podrške. Metode: Odabran je kvalitativni istraživački pristup kako bi se stekao uvid u subjektivna iskustva i stavove učesnika. U tu svrhu je sproveden individualni polustrukturirani intervju sa osam odraslih osoba sa lakim i umerenim stepenom intelektualne ometenosti. Rezultati: Učesnici, generalno, izražavaju zadovoljstvo svojim prijateljstvima i društvenom uključenošću. Vreme uglavnom provode sa prijateljima u centru, gde su uključeni u dnevni program. Posebno ističu važnost emocionalne podrške koju primaju od prijatelja. Pored aktivnosti u dnevnom centru, učesnici se bave sportom, ali većinu slobodnog vremena provode kod kuće. Faktori koji negativno utiču na njihovu socijalnu inkluziju i sklapanje prijateljstava su: prezašićujući odnos roditelja, uslovi života i njihova niska motivacija. Faktori koji promovišu i jedno i drugo su podrška roditelja, upotreba društvenih medija i posete različitim mestima u zajednici. Zaključak: Iako su učesnici uglavnom zadovoljni kvalitetom prijateljstava i socijalnom uključenošću, oni izražavaju i različite potrebe. Uključivanje u dnevne centre pozitivno utiče na razvoj prijateljstva i socijalne inkluzije, ali je istovremeno potrebno ponuditi inkluzivne sadržaje u zajednici, te pružiti formalnu i neformalnu podršku u ovoj oblasti. Ključne reči: prijateljstvo, socijalna inkluzija, intelektualna ometenost, invalidnost