Science education practices for deaf and hard-of-hearing students in Indonesia - Nandya Atika, Iva; Putranta, Himawan; Kawai, Norimune; Hayashida, Masashi; Shinkai, Akira (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2023)
Obrazovna praksa u poučavanju prirodnih nauka za gluve i nagluve učenike u Indoneziji Iva Nandya A. Atikaa, Himawan P. Putrantaa, Norimune K. Kawaib, Masashi H. Hayashidab, Akira S. Shinkaic a Državni Islamski Univerzitet Sunan Kalijaga, Jogjakarta - Fakultet za Tarbiiah i Obrazovanje, Odsek za obrazovanje fizike, Jogjakarta, Indonezija b Univerzitet Hirošima – Fakultet humanističkih i društvenih Nnauka, Odeljenje za specijalnu edukaciju, Hirošima, Japan c Tokio Gakugei Universti - Odeljenje za obrazovanje, Tokio, Japan Uvod: Nastavni plan i program za gluve učenike uglavnom je, tradicionalno, dominantno uključivao usvajanje jezika na račun drugih akademskih predmeta. Obrazovanje ovih učenika, trenutno, uključuju i druge predmete, poput prirodnih nauka, kako bi obogatili njihovo znanje u vezi sa životom ljudi. Cilj: Ova studija ima za cilj da opiše primenu obrazovne prakse u oblasti obrazovanja prirodnih nauka i identifikuje izazove u poboljšanju ove oblasti obrazovanja u specijalnim školama za gluve i nagluve (DHH) učenike kao vodič za unapređenje inkluzivnog obrazovanja ovih učenika. Metode: Učesnici su bili četiri direktora i šest nastavnika prirodnih nauka iz pet DHH škola, koristeći namerno uzorkovanje u pet škola koje pružaju obrazovanje za DHH učenike u tri regije V Banjumas, Centralna Java, Indonezija. Podaci su prikupljeni putem intervjua, terenskih opservacija i artefakata. Rezultati: Nastavnici koriste različite nastavne strategije i oslanjaju se na vizuelne i praktične aktivnosti prilikom obrazovanja DHH učenika. Škole obezbeđuju podršku tumača za znakovni jezik i programe za razvoj govora kao podršku, kako nastavnicima, tako i učenicima DHH. Svim nastavnicima je potrebno profesionalno usavršavanje u nastavnom radu kako bi razvili svoju stručnost za podučavanje učenika DHH-a. Utvrđeno je da su implementacija politike, strategije nastave, resursi i kvalifikacije nastavnika ekstrinzični faktori. Zaključak: Neophodno je obezbediti podršku vlade pri uključivanju u relevantne programe obuke i pripreme nastavnika koji su edukovani za rad u specijalnom ili inkluzivnom obrazovanju, kroz usavršavanje univerzitetskog obrazovanja za sve buduće nastavnike.