Кliničкi oblici apraкsije кod osoba sa Alchajmerovom bolešću - Popović, Emina; Pavlović, Dragan; Milikić, Bojana; Popović, Jovan; Stojanović, Jasmina (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2023)
Uvod: Alchajmerova bolest je najčešći tip demencije. Apraksija može biti jedan od simptoma Alchajmerove bolesti. Apraksija je tradicionalno uvršćena kao jedan od neuropsiholoških pokazatelja Alchajmerove bolesti, zajedno sa poremećajima pamćenja, afazijom i agnozijom. Zastupljena je od početnih faza ove bolesti. Cilj: Osnovni cilj ovog istraživanja je utvrditi tipove apraksija kod osoba sa Alchajmerovom demencijom i ukazati na značaj rane rehabilitacije ovih pacijenata. Metode: Uzorak je činilo 15 pacijenata sa Alchajmerovom demencijom (amnestički tip – više domena) uzrasta od 50 do 85 godina. Ispitivanje je obavljeno u skladu sa definisanim kriterijumima u Poliklinici Antamedica u Beogradu. Rezultati: Rezultati istraživanja pokazuju da su kod pacijenata sa Alchajmerovom bolešću i u prvom i u drugom stadijumu oštećene: vremenska orijentacija, pažnja, računanje, prisećanje, imenovanje, pisanje i kopiranje figura. Pacijenti imaju oštećenu sposobnost razumevanja govornog i pisanog jezika. Na testu verbalne vizuelne diskriminacije nisu uočeni deficiti. Zaključak: Procena apraksija postala je važan aspekt neurodegenerativnih bolesti i glavni indikator za psihoterapiju i radnu terapiju, doprinoseći kvalitetu života starijih, prvenstveno sa kognitivnim padom.