Nivo majndfulnesa u interpersonalnim odnosima − validnost i pouzdanost skale procene - Dučić, Bojan; Kaljača, Svetlana (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2023)
Uvod: Multidimenzionalni koncept majndfulnesa obuhvata voljnu pažnju, usredsređenost na „sadašnji trenutak”, praćenje mentalnih procesa i inhibiciju impulsivnog reagovanja. Ispitivanje uticaja nivoa majndfulnesa na kvalitet odnosa na relaciji defektolog–učenik zahteva instrument zadovoljavajućih psihometrijskih karakteristika. Cilj: Cilj ovog istraživanja je utvrđivanje interne konzistencije, test–retest pouzdanosti, konvergentne i diskriminativne validnosti Interpersonalne majndfulnes skale. Metode: Na uzorku 114 studenata (uzrast: AS = 20.75, SD = 2.20) proverena je pouzdanost Interpersonalne majndfulnes skale izračunavanjem Krombahove alfe. Za test–retest proveru pouzdanosti formiran je uzorak od 32 studenta (uzrast: AS = 21.41, SD = 2.46). Na uzorku 59 studenata (uzrast: AS = 20.93, SD = 1.92) utvrđen je odnos Interpersonalne majndfulnes skale i Skale kognitivnih i afektivnih dimenzija majndfulnesa. Za ispitivanje Pirsonovih korelacija Interpersonalne majndfulnes skale i Skale percipiranog stresa – 10 uzorkom je obuhvaćeno 55 ispitanika (uzrast: AS = 20.55, SD = 2.47). Rezultati: Utvrđeno je da su vrednosti interne konzistencije Interpersonalne majndfulnes skale i njenih supskala prihvatljive (α = .69 – .88), nivo test–retest pouzdanosti je umeren do visok (ICC = .58 – .91), korelacija sa ukupnim rezultatom ostvarenim na Skali kognitivnih i afektivnih dimenzija majndfulnesa je statistički značajna i pozitivna (r = .58, p < .001), a sa Skalom percipiranog stresa – 10 nije statistički značajna (p > .05). Zaključak: Na osnovu utvrđene pouzdanosti i validnosti može se preporučiti upotreba Interpersonalne majndfulnes skale kao instrumenta kojim se dobijaju pouzdani podaci o kvalitetu i nivou majndfulnesa koji se manifestuje tokom socijalnih interakcija.