Uticaj pandemije COVID-19 na pružanje logopedskih usluga u Bosni i Hercegovini - Duranović, Mirela; Begić, Leila; Babic Gavrić, Branka; Lauc, Marijana (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2023)
Uvod: Novootkriveni virus koji uzrokuje zaraznu bolest pod nazivom koronavirus 2019 (COVID-19) proširio se svijetom. Ciljevi: Studija ima za cilj istražiti uticaj pandemije COVID-19 na pružanje kliničkih logopedskih usluga. U skladu s tim, ova studija ima za cilj utvrditi koje su modifikacije korištene u pružanju logopedskih usluga i koje su procedure koristili logopedi u svojoj kliničkoj praksi u Bosni i Hercegovini (BiH) tokom trećeg talasa pandemije. Drugi cilj studije bio je analizirati koliko je logopeda iz BiH koristilo telepraksu kao vrstu usluga, ali i barijere u pružanju ove vrste terapije. Metode: U studiju je uključeno 107 logopeda, koji su se dobrovoljno uključili u anketu nakon slanja upitnika direktno na e-adresu ili postavljanja upitnika u onlajn grupe logopeda. Anketa se sastojala od pitanja za procjenu demografskih karakteristika učesnika, osobne zaštitne opreme, procedura, pružanja teleprakse, te barijera i ograničenja za implementaciju teleprakse. Rezultati: Rezultati su pokazali da je 93.4% kliničara izjavilo da ima procedure za korištenje mjera za prevenciju i kontrolu epidemije. Samo 28% logopeda u BiH koristio je telepraksu u svom radu, što je vrlo niska stopa. Većina logopeda (59.2%) izjavila je da nisu dobili odgovarajuću edukaciju o korištenju teleprakse. Zaključak: Pandemija COVID-19 dovela je do promjene u pružanju usluga logopeda koji su morali da modifikuju način rada ili da pružaju usluge putem teleprakse.