Opažanja vaspitača i roditelja o ulozi dece posmatrača u vršnjačkom nasilju - Kojić, Miroslava; Markov, Zagorka; Kojić Grandić, Smiljana (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2023)
Uvod: Vršnjačko nasilje ostavlja najviše posledica na razvoj deteta koje je žrtva nasilništva, ali isto tako i deca posmatrači mogu imati posledice u oblasti socioemocionalnog razvoja. Interventnim programima u predškolskoj ustanovi koji imaju za cilj prevenciju i suzbijanje vršnjačkog nasilja, a u čijem su fokusu posmatrači, država treba da pruži snažnu podršku. Cilj: Istraživanje je imalo za cilj da se analiziraju opažanja vaspitača i roditelja o ulozi dece posmatrača u vršnjačkom nasilju. Metode: Uzorak su činili vaspitači zaposleni u predškolskim ustanovama (n = 104) i roditelji čija deca pohađaju vrtiće (n = 84) u više gradova u Srbiji. Za potrebe istraživanja korišćena je prilagođena skala Likertovog tipa kojom se procenjuje uloga dece „posmatrača” u bulingu i mogućnosti razvijanja programa podrške vršnjacima koji su izloženi nasilništvu. Instrument je razvijen na osnovu pilot-istraživanja o ulozi dece posmatrača u bulingu. Rezultati: Rezultati istraživanja pokazali su da se opažanja roditelja u vezi sa ulogom dece u vršnjačkom nasilju statistički značajno razlikuju u odnosu na percepcije vaspitača. Roditelji smatraju da deca posmatrači vršnjačkog nasilja nisu dovoljno uključeni u interventne programe prevencije i suzbijanja vršnjačkog nasilja u predškolskim ustanovama. Zaključak: Ovi rezultati imaju značajne praktične implikacije, jer ukazuju kako da predškolske ustanove pokrenu programe koji su usmereni na stvaranje pozitivne klime u grupi u kojoj bi deca posmatrači vršnjačkog nasilja bili značajan faktor.