Stavovi sportskih trenera prema gluvoći kao indikator stvaranja inkluzivne klime - Karić, Jasmina; Kordić, Milena (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2022)
Uvod: Inkluzivni pristup sportu podrazumeva otvaranje mogućnosti gluvim osobama da na ravnopravan način, zajedno sa populacijom čujućih, učestvuju u sportskim aktivnostima. Rad se bavi stavovima prema gluvoći sportskih trenera, koji predstavljaju bitan faktor u stvaranju inkluzivnog sportskog okruženja. Cilj: Cilj ovog istraživanja je da se utvrde stavovi sportskih trenera prema gluvoći. U okviru zadataka istraživanja stavovi su ispitivani u odnosu na godine starosti, pol, nivo obrazovanja i tip sporta kojim se treneri bave. Metode: Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 39 ispitanika u okviru populacije sportskih trenera. Uzorak su u većem broju činili ispitanici muškog pola (66.7%) starosti od 24 do 60 godina, pri čemu je prosečna starost 30.8 (SD = 7.61). Najveći broj ispitanika ima završen fakultet, osnovne studije (43.6%). Većinu uzorka čine sportski treneri iz grupe ispitanika timskih sportova (82.1%). Kao instrument je korišćena Skala stavova prema gluvoći (Attitudes to Deafness Scale). Rezultati: Rezultati su pokazali da sportski treneri izražavaju neutralnost u stavovima prema gluvoći. Godine starosti, pol, nivo obrazovanja i tip sporta kojim se bave nisu se pokazali kao značajni faktori kada je reč o stavovima prema gluvoći. Zaključak: Buduća istraživanja mogu se usmeriti na ispitivanja koja će proveriti prisustvo i uticaj zajedničkog kontakta sportskih trenera sa gluvim osobama na njihove stavove prema gluvoći. Dominacija neutralnih i negativnih stavova potencijalno predstavlja prepreku socijalnoj inkluziji gluvih posredstvom sporta i navodi stručnjake koji se bave populacijom gluvih da na adekvatne načine suptilno utiču na promenu stavova sportskih trenera prema gluvoći.