Efekat mentorskog rada na samoefikasnost nastavnika redovnih škola u implementaciji inkluzivne edukacije na nivou osnovnog obrazovanja - Adaka, Terfa; Adigun, Olufemi; Lalu, James; Mngomezulu, Thanduxolo (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2022)
Uvod: Nedovoljna samoefikasnost nastavnika doprinela je kašnjenju u primenu inkluzivne edukacije u Nigeriji. Nažalost, napori uloženi u obezbeđivanje aktuelizacije Deklaracije iz Salamanke u Nigeriji još uvek nisu dali očekivane rezultate. Iako su neke prethodne studije identifikovale mentorski pristup kao model koji promoviše efikasnu implementaciju utvrđenih politika, mali broj istraživanja pruža dokaze o implikacijama mentorskih pristupa na učvršćivanju samoefikasnosti nastavnika u oblasti inkluzivne edukacije, naročito na nivou osnovnog obrazovanja. Cilj: Ovo istraživanje je sprovedeno kako bi se ispitao uticaj mentorskog rada na samoefikasnost nastavnika redovnih škola u primeni inkluzivne edukacije na nivou osnovnog obrazovanja u državi Gombe u Nigeriji. Metode: U ovom istraživanju primenjen je kvazieksperimentalni dizajn, dok je prigodni uzorak sačinjen od 42 ispitanika uzrasta između 20 i 45 godina (AS = 33.90, SD = 6.35) iz dve oblasti lokalne samouprave u Južnom senatorskom okrugu u Gombeu. Ispitanici su bili podeljeni u grupu u kojoj je sproveden tretman i u kontrolnu grupu, sa po 21 ispitanikom u svakom poduzorku. U prikupljanju podataka korišćena je Skala za procenu doživljaja samoefikasnosti nastavnika (Teachers’ Sense of Efficacy Scale) (α = .81). Prikupljeni podaci analizirani su pomoću t-testa za nezavisne uzorke. Rezultati: Dobijeni nalazi ukazuju na efikasnost programa mentorske obuke u postizanju samoefikasnosti nastavnika redovnih škola u implementaciji inkluzivne edukacije na nivou osnovnog obrazovanja. Takođe je nađeno da su nastavnici muškog pola i stariji nastavnici postigli viši nivo samoefikasnoti. Zaključak: Mentorski programi u značajnoj meri olakšavaju ostvarivanje inkluzivne edukacije, naročito na nivou osnovnog obrazovanja. Dobro osmišljeni mentorski programi na početku karijere nastavnika redovnih škola usmerili bi ih ka efektivnoj implementaciji inkluzivne edukacije u osnovnom obrazovanju. Na osnovu dobijenih rezultata ovog istraživanja predložene su prikladne strategije mentorskog rada za nastavnike koji su početnici.