Razvijenost rečnika kod dece oštećenog sluha u kontekstu interpretacije slika u formatu stripa - Srzić, Maja; Isaković, Ljubica; Šešum, Mia (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2022)
Uvod: Slike u formatu stripa se u praksi često koriste kao sredstvo za ispitivanje razvijenosti govora i jezika dece oštećenog sluha. Cilj: Cilj istraživanja bio je da se utvrdi razvijenost rečnika i nivo razumevanja sadržaja slika u formatu stripa, u pisanom izrazu, kod učenika oštećenog sluha uzrasta od 11 do 15 godina (takođe da se utvrdi da li postoji uticaj uzrasta na uspešnost učenika i da se njihovi rezultati uporede sa rezultatima tipičnih vršnjaka). Metode: U istraživanju je korišćena priča u formi stripa dizajnirana za potrebe istraživanja. Ona se sastojala od četiri slike međusobno povezane sledom događaja. Za svaku sliku određen je broj očekivanih odgovora koje je trebalo navesti. Rezultati: Dobijeni rezultati ukazuju na teškoće u razumevanju sadržaja slika u formatu stripa, u pisanom izražavanju kod učenika oštećenog sluha, ali i zaostajanje u odnosu na tipične vršnjake. Uočeno je da uzrast ima delimičan uticaj na razvijenost rečnika (nema statistički značajnih razlika) (t = -0.87, df = 122.9, p = .39), ali se uprkos tome uočava trend porasta postignuća sa uzrastom. Zaključak. Uočeno je da učenici oštećenog sluha nisu razumeli priču, nisu uočili važne elemente, niti su shvatili suštinu. Apstraktna strana slika u nizu, koja daje smisao, je zanemarena, pa samim nije izveden zaključak, niti uočena poruka.