Obezbeđivanje specijalne edukacije u Kini – Karakteristike i izazovi iz ugla zainteresovanih aktera - Alduais, Ahmed; Deng, Meng (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2022)
Uvod: Učenicima s posebnim obrazovnim potrebama u Kini pruža se mogućnost indirektnog uključivanja u redovno obrazovanje (inkluzija), pohađanja specijalnih i redovnih odeljenja (mainstreaming), upisa u specijalne škole (segregacija) ili pohađanja kućne nastave (ekskluzija). Ovaj obećavajuće glomazni edukativni sistem ima nekoliko nedostataka, kao što su: neadekvatnost kurikuluma, suparništvo između trendova segregacije i inkluzije, priprema nastavnika i svest roditelja o potrebama svoje dece. Ciljevi: Sprovedeni su dubinski intervjui kako bi se ustanovile sve ove jake strane i nedostaci iz perspektive zainteresovanih aktera u Kini. Metode: Realizovano je devet dubinskih intervjua sa različitim akterima u oblasti specijalne edukacije u Kini. Rezultati: Dobijeni nalazi su prezentovani kroz detaljnu analizu kojom je obezbeđen vizuelni pregled glavnih snaga, slabosti, predloga za poboljšanje aktuelnog stanja, kao i specifičnih karaktersitika relevantnih za kineski kontekst. Zaključak: Rezultati istraživanja su dali doprinos razmatranju ove teme otkrivanjem dugogodišnjeg iskustva aktera u oblasti specijalne edukacije i isticanjem nekih od trenutnih nedostataka – kurikuluma, pripreme nastavnika, suparništva između specijalne i inkluzivne edukacije, kao i potrebe da se poveća svest roditelja o pravima njihove dece u smeru izgradnje inkluzivnijeg društva.