Socijalno poželjno odgovaranje i stavovi prema osobama s intelektualnom ometenošću kod studenata edukacije i rehabilitacije - Nikolić, Milena; Šeatović, Stevan (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2022)
Uvod: Istraživanja sugeriraju da postoji veza između socijalno poželjnih odgovora i stavova prema osobama s ometenošću. Ciljevi: Osnovni cilj istraživanja je ispitati povezanost između ispoljene sklonosti studenata edukacije i rehabilitacije da daju socijalno poželjne odgovore, ispoljene nelagodnosti i straha u interakcijama i učestalosti kontakta sa osobama s intelektualnom ometenošću. Posebni ciljevi istraživanja su ispitati da li postoje razlike u ispoljavanju socijalno poželjnih odgovora, nelagodnosti i straha i učestalosti kontakta u odnosu na godinu studija i studijski program, ispitati povezanost nelagodnosti i straha i učestalosti kontakta uz kontrolisanje socijalno poželjnih odgovora, te utvrditi koje varijable utiču na ispoljavanje nelagodnosti i straha. Metode: Istraživanje je sprovedeno na prigodnom uzorku od 100 studenata edukacije i rehabilitacije. Prvu i drugu godinu pohađa 71.0% studenata, dok treću i četvrtu godinu pohađa 29.0%. Specijalnu edukaciju i rehabilitaciju pohađa 58.0% studenata, Logopediju i audiologiju 27.0% i Poremećaje u ponašanju 15.0%. Rezultati: Postoji slaba negativna povezanost nelagodnosti i straha sa sklonošću ka socijalno poželjnim odgovorima, učestalošću kontakta i godinom studija. Korelacija između nelagodnosti i straha i učestalosti kontakta statistički je značajna i onda kada se kontroliše socijalno poželjno odgovaranje. Razlike ne postoje u odnosu na studijski program. U odnosu na godinu studija razlike postoje u ispoljavanju nelagodnosti i straha, gde studenti prve i druge godine postižu najviši skor. Najveći uticaj na ispoljeni nivo nelagodnosti i straha imaju sklonost ka davanju socijalno poželjnih odgovora i godina studija. Zaključak: U budućim istraživanjima stavova prema osobama sa ometenošću treba uzeti u obzir sklonost ka socijalno poželjenim odgovorima i nastojati ga kontrolisati.