MIŠLJENJE VASPITAČA O KORISTIMA OD INKLUZIJE I NAČINIMA NJENOG OSTVARIVANJA - Stančić, Milan; Stanisavljević Petrović, Zorica (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2013)
Kako bi ideja inkluzije zaista zaživela u vrtićima, uz sve blagodeti koje nosi, neophodno je osigurati brojne uslove. Cilj istraživanja bio je da se ispita mišljenje vaspitača o svrsi i načinu ostvarivanja inkluzivnog vaspitanja i obrazovanja, odnosno da se ispita gledište vaspitača o dobitima od inkluzije, faktorima utiču na uspešnost uključivanja dece sa posebnim potrebama u redovne grupe vrtića, osnovnim preprekama tom uključivanju i promenama potrebnim kako bi inkluzivno vaspitanje i obrazovanje bilo uspešno. Istraživanjem je obuhvaćeno 135 vaspitača iz Niša, koji su davali svoje odgovore na upitnik konstruisan za svrhe ovog rada. Za obradu podataka korišćeni su postupci deskriptivne statistike i Hi-kvadrat test. Rezultati istraživanja ukazuju da većina vaspitača, uprkos i dalje značajnom broju onih koji se protive inkluziji i ne žele da se angažuju u njenom ostvarivanju, prepoznaje koristi od inkluzije i ističe brojne činioce kao važne za ostvarivanje inkluzivnog vaspitanja i obrazovanja, te i smatra da je potrebno dosta promeniti kako bi se inkluzija ostvarila. Može se zaključiti da je neophodno brižljivo planiranje procesa inkluzije, pre svega u smislu osiguravanja organizacionih uslova i dodatne obuke vaspitača, ali i obezbeđivanja mehanizama pomoći i podrške vaspitačima pri izradi indvidualnih obrazovnih planova i pri neposrednom radu sa decom sa posebnim potrebama.