Informisanost oftalmologa o cerebralnom oštećenju vida – preliminarno istraživanje - Stanimirov, Ksenija; Grbović, Aleksandra; Anđelković, Marija; Ljutica, Milorad; Rakić, Sanja (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2021)
Uvod: Cerebralno oštećenje vida je vodeći uzrok ozbiljnog oštećenja vida i slepoće kod novorođenčadi i dece u razvijenim zemljama. Osnovni uzrok ovog stanja koje dovodi do problema u obradi vizuelnih informacija predstavlja oštećenje viših vizuelnih puteva i moždanih centara. U poslednjih 20 godina primetno je povećanje prevalencije cerebralnog oštećenja vida, ali ova dijagnoza kao uzrok oštećenja vida u Srbiji nije uobičajena. Cilj: Imajući to na umu, cilj ove studije je procena informisanosti oftalmologa o cerebralnom oštećenju vida. Metode: U svrhu prikupljanja podataka, na srpski jezik je preveden i korišćen Upitnik za procenu svesti o cerebralnom oštećenju vida (Maitreya et al., 2018). U istraživanju je učestvovalo 45 oftalmologa zaposlenih u zdravstvenim ustanovama na teritoriji Republike Srbije. Rezultati: Iako dve trećine oftalmologa iz uzorka samoprocenjuje svoje znanje o cerebralnom oštećenju vida kao nisko (ili kao nepostojeće), rezultati su pokazali da oni ipak imaju zadovoljavajući nivo informacija. Takođe, većina učesnika je tačno navela koji najčešći faktor rizika za cerebralno oštećenje vida. Najviši nivo informisanosti pokazali su oftalmolozi zaposleni u domovima zdravlja, oni s dužim radnim stažom, i posebno oni koji prvenstveno rade s decom. Zaključak: Poželjno je dalje informisanje oftalmologa koje bi posebno bilo usmereno na dijagnostičke metode, simptomatologiju i diferencijalnu dijagnozu cerebralnog oštećenja vida. Pomenuto podizanje svesti lekara o ovom stanju kod dece dovelo bi do češćeg dijagnostikovanja cerebralnog oštećenja vida, posebno kod prevremeno rođene dece s neurološkim oštećenjima, čije su vizuelne teškoće, kako trenutno stvari stoje, najverovatnije pogrešno dijagnostikovane ili neprepoznate.