Primena sistema virtualne realnosti u tretmanu motornih poremećaja kod dece sa cerebralnom paralizom - Stanisavljević, Saša; Nedović, Goran (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2021)
Uvod: Virtuelna realnost predstavlja kompjuterski generisanu interaktivnu simulaciju stvarnosti koja pruža širok dijapazon mogućnosti za kreiranje delotvornih terapijskih programa. Upotreba sistema virtuelne realnosti u rehabilitaciji dece sa cerebralnom paralizom, je relativno novijeg datuma. Cilj: Cilj ovog preglednog rada je da, na osnovu dostupne literature, ustanovi nivo efikasnosti rehabilitacionih intervencija zasnovanih na sistemima virtuelne realnosti u tretmanu motornih poremećaja kod dece sa cerebralnom paralizom. Metode: Na osnovu inicijalne pretrage identifikovano je 63 naučna rada (istraživačka izveštaja). Primenom kriterijuma selekcije izdvojeno je devet radova koji su ispunjavali zadate kriterijume i time ušli u dalji proces analize. Posebna pažnja prilikom analize radova posvećena je: ishodima terapijskih procedura, odnosno postignutim rezultatima, kao i analizi odabira sistema virtuelne realnosti koji će se korititi u rehabilitaciji i pristupačnosti ovih sistema za komercijalnu i kliničku primenu. Rezultati: Rezultati analize nivoa efikasnosti rehabilitacionih intervencija dali su kontradiktorne nalaze. Pored studija koje svedoče o nedvosmisleno pozitivnim efektima primene sistema virtuelne realnosti u rehabilitaciji dece sa cerebralnom paralizom, postoje i one u kojima je evidentno da taj efekat izostaje. Zaključak: Opšti zaključak ovog rada je da sistemi virtuelne realnosti imaju veliki potencijal za primenu u oblasti rehabilitacije motornih poremećaja, ali i da ova oblast još uvek nije dovoljno istražena i zahteva dalje angažovanje kako bi se napravio korak više u cilju opravdavanja ili osporavanja njihove primene.