Stavovi roditelja dece tipičnog razvoja prema inkluziji dece sa smetnjama u razvoju - Tomić, Ivana; Nikolić, Milena (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2021)
Uvod: Uspešno sprovođenje inkluzivnog obrazovanja, između ostalog, zavisi od stavova učesnika u samom procesu. Iako se nastavnici smatraju ključnim akterom implementacije inkluzije, ne sme se zanemariti uloga koju imaju roditelji. Cilj: Osnovni cilj rada je ispitati stavove roditelja dece tipičnog razvoja prema inkluziji dece sa smetnjama u razvoju, te uticaj pola, nivoa obrazovanja, mesta stanovanja i uzrasta deteta na stavove roditelja, kao i mišljenje roditelja o uticaju vrste smetnje u razvoju na obrazovanje njihove dece. Metode: Uzorak istraživanja činilo je 293 roditelja dece tipičnog razvoja sa teritorije Bosne i Hercegovine. Stavovi roditelja ispitani su Upitnikom stavova roditelja prema inkluziji (Survey of Parents’ Attitudes towards Inclusion – SPATI). Rezultati: Roditelji dece tipičnog razvoja ispoljavaju pozitivne stavove prema inkluziji dece sa smetnjama u razvoju. Na njihove stavove ne utiče pol, nivo obrazovanja, mesto stanovanja i uzrast deteta. Najpozitivniji stav iskazuju prema inkluziji dece sa senzornim oštećenjima (sluh, vid) i deci sa umerenom ili blagom intelektualnom ometenošću, dok je manje pozitivan stav prema uključivanju dece sa izraženijim smetnjama u razvoju (autizam, teža intelektualna ometenost). Zaključak: Rezultati istraživanja ukazuju na potrebu za daljim istraživanjem ove problematike i planiranjem odgovarajućih programa koji su usmereni na razvijanje pozitivnih stavova prema inkluzivnom obrazovanju učenika sa svim vrstama teškoća u razvoju.