Intelektualna ometenost u visokom obrazovanju: Samoprocena potreba za obukom univerzitetskih nastavnika - Corbí, Miguel; Tombolato, Monica; Bueno-Sánchez, Lidia; Hermans, Katrien; Valenti, Antonella; Garcés-Ferrer, Jorge; Straniero, Alessandra; Brojčin, Branislav; Mesquita, Cristina; Bonifácio, Evangelina; Martini, Berta; Rodriguez-Cano, Sonia; et al. (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2021)
Uvod: Inkluzija studenata sa ometenošću u visokom obrazovanju je fundamentalno pravo koje prepoznaje pravni sistem od usvajanja Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima osoba sa ometenošću. Međutim, mere koje su preduzele evropske zemlje u promovisanju tih prava nisu uvek praćene obukama koje bi univerzitetskim nastavnicima obezbedile neophodna znanja za uključivanje osoba sa intelektualnom ometenošću u nastavu sa istim garancijama i mogućnostima koje se nude osobama tipičnog razvoja. Cilj: Cilj ovog istraživanja je da utvrdi potrebe za obukom na osnovu vlastite percepcije univerzitetskog nastavnog osoblja i da na taj način postavi temelje specifičnog programa obuke. Metode: Sprovedeno je transferzalno istraživanje pomoću upitnika kojim su prikupljeni podaci o vlastitoj proceni nastavnika u pogledu kompetencija i efektivnosti njihovog znanja, kao i o značaju koji oni pridaju pojedinim aspektima intelektualne ometenosti. Ispitivanje je izvršeno na uzorku od 1009 nastavnika iz Srbije, Holandije, Portugalije, Italije i Španije. Rezultati: Dobijeni rezultati pokazuju da je samoprocena kompetencija u edukativnim veštinama zavisna od tri glavna činioca: specifičnog treninga u prošlosti, iskustva u podučavanju osoba sa intelektualnom ometenošću i ličnih iskustava, Zaključak: Dobijeni rezultati ukazuju na potrebu za specifičnom obukom nastavnog osoblja u oblasti rada sa osobama sa intelektualnom ometenošću u visokom obrazovanju.