Primena islamskih religijskih strategija učenja kod dece sa autizmom u Indoneziji - Cahyo Adi Kistoro, Hanif; Kartowagiran, Badrun; Latipah, Eva; Naim, Ngainun; Putranta, Himawan (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2021)
Uvod: Deci sa autizmom obezbeđuje se važno versko obrazovanje. Cilj: Ovo istraživanje ima za cilj analizu iskustava nastavnika u primeni islamskih strategija verskog učenja (ISVU) kod dece sa autizmom. Metode: Ovo istraživanje je kvalitativno sa fenomenološkim pristupom. Ispitanici u ovom istraživanju bili su šest islamskih veroučitelja iz dve specijalne škole u Jogjakarti, koji su selektovani tehnikom namernog uzorkovanja. Tehnike prikupljanja podataka bili su dubinski intervjui i metode posmatranja. Analiza podataka zasnovana je na metodi analize kodiranja sa fazama organizacije podataka, čitanjem podataka, kodiranjem podataka, određivanjem i povezivanjem tema sa opisima i tumačenjem podataka. Rezultati: Rezultati istraživanja otkrili su da ISVU za decu sa autizmom prolazi kroz tri faze, i to planiranje, implementacija i evaluacija. Planiranje se vrši kako bi se utvrdila priprema koja se mora obaviti pre procesa učenja. Implementacija učenja uključuje čitanje i pisanje, kao i objašnjavanje gradiva. Evaluacija se vrši kako bi se utvrdio stepen uspešnosti sprovedenog procesa učenja. ISVU koje su izvodili nastavnici uključuju dvosmernu komunikaciju, adekvatno iskustvo i inovativne veštine. Zaključak: Očekuje se da će strategije biti dalje poboljšane kako bi se smanjile prepreke u učenju.