Povezanost pristupa usmerenog na porodicu i zadovoljstva roditelja participacijom dece sa cerebralnom paralizom u kućnom okruženju i u okruženju zajednice - Milićević, Milena; Nedović, Goran (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2020)
Cilj ove deskriptivne i eksplorativne studije je bio da se ispita odnos između usmerenosti na porodicu u pružanju usluga i participacije dece s cerebralnom paralizom u kućnom okruženju i okruženju zajednice. Postavljena je hipoteza prema kojoj postoji statistički značajna povezanost između usmerenosti na porodicu u pružanju usluga i roditeljskog zadovoljstva participacijom u kućnom okruženju i okruženju zajednice u grupi dece s cerebralnom paralizom školskog uzrasta. Prigodan uzorak je obuhvatio 110 dece s cerebralnom paralizom starosti 7–18 godina (55% muškog pola; prosečnog uzrasta 12,7 godina, SD = 3.41). Za procenu obima u kojem roditelji dece sa cerebralnom paralizom doživljavaju dobijene zdravstvene i rehabilitacione usluge kao usmerene na porodicu korišćena je skala Merenje procesa nege (Measure of Processes of Care – MPOC-20). Sveukupno roditeljsko zadovoljstvo participacijom deteta u kućnom okruženju i okruženju zajednice procenjeno je primenom Testa za procenu participacije i okruženja – Deca i mladi (Participation and Environment Measure for Children and Youth – PEM-CY). Analize su izvršene pomoću koeficijenata Spirmanove korelacije ranga. Samo dve od 10 testiranih korelacija dostigle su nivo statističke značajnosti, obe u kućnom okruženju. Roditelji koji su izrazili veće sveukupno zadovoljstvo trenutnom participacijom svog deteta u kućnom okruženju i okruženju zajednice doživljavali su određene aspekte zdravstvenih i rehabilitacionih usluga kao usmerene na porodicu u većem obimu (opšte i posebne informacije). Pružanjem opštih informacija i informacija o detetu ispunjavaju se roditeljske potrebe što može imati pozitivan uticaj na njihovo zadovoljstvo participacijom dece u kući. Nalazi ukazuju na nedovoljnu zastupljenost koncepta participacije i principa rada usmerenog na porodicu u planiranju usluga i evaluaciji rezultata primenjenih programa.