KOMPARACIJA RIZIKA I RECIDIVIZMA OSUĐENIH NA KAZNU ZATVORA I KUĆNOG ZATVORA - Jovanić, Goran; Nestorović, Jelena; Petrović, Vera (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2019)
U procesu implementacije evropskih standarda, Ministarstvo pravde Republike Srbije je tokom 2008. godine pokrenulo projekat uspostavljanja sistema alternativnih sankcija u Republici Srbiji. Alternativne sankcije u naše zakonodavstvo su uvedene kao odgovor na preopterećenje zatvorskih kapaciteta, odsustvo individualnog i grupnog rehabilitacionog penalnog tretmana, visoku depriviranost osuđenih i učestao recidivizam. Predmet istraživanja su osuđeni na izvršenju kazne zatvora i kućnog zatvora. Cilj istraživanja je ispitivanje povezanosti modaliteta izvršenja kazne sa skorom rizika recidivizma i prethodnom osuđivanošću. Istraživanjem je obuhvaćeno 120 osuđenih iz Kazneno-popravnog zavoda Padinska Skela i devet povereničkih kancelarija. Dobijeni su podaci koji ukazuju da se osuđeni na kaznu zatvora i kućnog zatvora statistički značajno razlikuju u odnosu na skor rizika recidivizma, ali da ne postoje razlike u odnosu na legalni i penalni recidivizam. Takođe, osuđeni na kućni zatvor sa i bez elektronskog nadzora se ne razlikuju ni po jednoj od ispitivanih karakteristika. Ključne reči: rizik recidivizma, zatvor, kućni zatvor, osuđeni