EFEKTI IGRANJA NASILNIH VIDEO-IGRICA NA DECU I MLADE - Stojanović, Marija (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2019)
Nasilne video-igrice, kao noviji digitalni medij, poslednjih decenija privlače sve veću pažnju dece i adolescenata, izazivajući pritom brojne štetne posledice, od kojih se posebno izdvaja agresivno ponašanje. Stoga su ciljevi rada: prikaz rezultata istraživanja koji svedoče o uticaju igranja nasilnih video-igrica na agresivnu kogniciju, agresivna osećanja, fiziološku uzbuđenost, desenzitizaciju na nasilne scene, kao procesa koji imaju značajnu ulogu u ispoljavanju agresivnog ponašanja; pregled istraživanja koja ukazuju na značajne efekte igranja nasilnih video-igrica na agresivno ponašanje; sumiranje i prikaz faktora koji posreduju i moderiraju vezu između igranja nasilnih video-igrica i agresivnog ponašanja. Na osnovu navedenih nalaza metaanalitičkih, longitudinanih, eksperimentalnih i korelacionih studija, nameće se jasan zaključak da je igranje nasilnih video-igrica u pozitivnoj vezi sa agresivnim ponašanjem i procesima koji stoje u njegovoj osnovi. Ključne reči: agresivno ponašanje, agresivna kognicija, agresivna osećanja, desenzitizacija, medijski prikazi nasilja