RAZVOJNE SPOSOBNOSTI DECE SA LAKŠIM SMETNJAMA VIDA - Vučinić, Vesna; Gligorović, Milica; Jablan, Branka; Eškirović, Branka (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2012)
U ovom radu su prikazani rezultati analize odnosa između oštrine vida i razvojnih sposobnosti (perceptivnih funkcija, verbalnih i neverbalnih sposobnosti) kod dece mlađeg školskog uzrasta. U uzorak je odabrano 1165 dece  iz urbanih, suburbanih i ruralnih delova teritorije Beograda, oba pola, uzrasta 7,5-11 godina  (AS=8,85). Za skrining procenu oštrine vida korišćen je Optotip američke kuće “Lighthouse”. Kod 7,9% učenika ovog uzrasta registrovane su lakše smetnje vida, odnosno oštrina vida na boljem oku na blizinu između 0,3 i 0,7. Za procenu razvojnih sposobnosti korišćen je ACADIA test razvojnih sposobnosti. U poređenju sa ispitanicima čija je oštrina vida na boljem oku u kategoriji 0,3-0,7 (laka ambliopija) ispitanici sa normalnom oštrinom vida (uredan vid) ostvarili su bolje rezultate u oblastima vizuomotoričke koordinacije, neverbalnog zaključivanja (subtest Vizuelna asocijacija) i formiranja pojmova u neverbalnom domenu (subtest Sled i šifrovanje). U domenima konstruktivne praksije (subtest Crtanje oblika) i reprezentacione dimenzije crteža (subtest Crtanje) nisu uočene značajne razlike. Prema kriterijumu odstupanja od uzrasnih normi, utvrđena je statistički značajna razlika između ispitanika sa lakšim smetnjama vida i ispitanika sa urednim vidom (χ2=13,425, df=2, p=0,001; ρ=0,103, p≤0,000). Rezultati 24,8% ispitanika sa lakšim smetnjama vida odstupaju od uzrasnih normi za jednu ili dve SD (14,9% jednu SD i 9,9% dve SD). U grupi ispitanika sa urednim vidom zastupljeno je ukupno 12,5% rezultata koji odstupaju od uzrasnih normi za jednu ili dve SD (8,7% jednu SD i 3,8% dve SD). Ključne reči: lakše smetnje vida, razvojne sposobnosti, perceptivne funkcije, verbalne i neverbalne sposobnosti