AUDITIVNA PAŽNJA I PRAKTIČNE ADAPTIVNE VEŠTINE KOD OSOBA SA UMERENOM INTELEKTUALNOM OMETENOŠĆU - Gligorović, Milica; Buha, Nataša; Matić, Katarina (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2017)
Istraživanje je sprovedeno sa ciljem da se utvrdi odnos auditivne pažnje i praktičnih adaptivnih veština kod osoba sa umerenom intelektualnom ometenošću (UIO). Uzorkom je obuhvaćeno 66 osoba sa UIO, po 33 (50%) osobe muškog i ženskog pola, starosti od 17 do 54 godine (AS=30,89; SD=9,637). Auditivna pažnja procenjena je zadacima auditivnog raspona (verbalnog i neverbalnog) i održavanja auditivne pažnje, koji pripadaju Protokolu za procenu kognitivnih spospobnosti. Podaci o praktičnim adaptivnim veštinama dobijeni su na osnovu standardizovanog intervjua sa defektolozima, primenom domena Samostalno funkcionisanje i Fizički razvoj Skale adaptivnog funkcionisanja. Rezultati procenjenih domena su grupisani u Faktor lične samostalnosti, koji reprezentuje nivo usvojenosti praktičnih adaptivnih veština. U odnosu na norme za populaciju osoba sa intelektualnom ometenošću, srednja vrednost standardnih skorova ispitanika sa UIO u oblasti praktičnih veština je iznad proseka. Nije utvrđena statistički značajna povezanost starosti i pola ispitanika sa postignućima u oblasti praktičnih veština. Rezultati ispitanika sa UIO na zadacima za procenu auditivne pažnje su izrazito neujednačeni. Na zadacima za procenu raspona pažnje, prosečna vrednost dostignutog nivoa/raspona verbalne pažnje je 1,8 (nešto manje od četiri stimulusa u nizu), a raspon neverbalne auditivne pažnje ne dostiže ni prvi nivo (niz od dva stimulusa). Prema postignućima na zadatku održavanja pažnje, ispitanici se grupišu u dve kategorije, od kojih je brojnija (53%) kategorija koju karakteriše potpuni neuspeh u izvršavanju zadatka. Primenom analize varijanse utvrđeno je da je verbalni raspon pažnje statistički značajan činilac (p=0,033) faktora lične samostalnosti, dok su neverbalni auditivni raspon (p=0,028-0,003) i održavanje auditivne pažnje (p=0,031-0,001) statistički značajni činioci praktičnih veština u svim ispitanim domenima. Ključne reči: auditivna pažnja, raspon pažnje, održavanje pažnje, umerena intelektualna ometenost