USLOVNO OTPUŠTANJE U PRAKSI OKRUŽNOG ZATVORA I NADLEŽNIH SUDOVA - Jovanić, Goran; Petrović, Vera (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2017)
Predmet istraživanja je praksa uslovnog otpuštanja osuđenih iz okružnog zatvora. Razmatrani su faktori rizika recidivizma, koje zatvor i nadležni sudovi uzimaju u obzir prilikom predlaganja i dodele uslovnog otpusta. Na osnovu Direktive Ministarstva pravde i državne uprave (2013), u penalnu praksu Republike Srbije uveden je instrument za procenu rizika recidivizma, zasnovan na instrumentu Sistem za procenu osuđenih  (Offender Assesment System – OASys). U praksi okružnih zatvora, za procenu recidivizma, koriste se dva instrumenta: Upitnik za procenu rizika za osuđene na kaznu zatvora do tri godine (Upitnik) i Upitnik za procenu rizika, kapaciteta i potreba osuđenog. Uvođenjem ovih instrumenata trebalo je prevazići korišćenje uopštenih uputstava prilikom procene rizika recidivizma i predlaganja uslovnog otpusta. Primena uopštenih uputstava dovodila je do voluntarizma i arbitrarnosti. Istraživanje je vršeno na uzorku od 68 dosijea osuđenih, koji su se nalazili na izvršenju kazne u Okružnom zatvoru Užice (Zatvor). Svi osuđeni su procenjivani Upitnikom. Osuđeni su od januara do juna 2016. godine  podnosili molbe za dodelu uslovnog otpusta, na osnovu kojih su nadležni sudovi donosili odluke. Rezultati istraživanja ukazuju da nadležni sudovi češće dodeljuju uslovni otpust, nego što ga Zatvor proporučuje. Neusaglašenost predloga Zatvora i odluka nedležnih sudova uočena je u 19,2% slučajeva. Ključne reči:  zatvor, sud, uslovni otpust, rizik recidivizma