PRODUKCIJA OSNOVNIH GLAGOLSKIH VREMENA KOD DECE SA KOHLEARNIM IMPLANTOM - Sokolovac, Ivana; Slavnić, Svetlana; Škrbić, Renata; Lemajić-Komazec, Slobodanka (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2017)
Produkcija osnovnih glagolskih vremena dovodi do kvalitetnijeg razvoja jezika dece sa kohlearnim implantom. Cilj rada je da se ispita usvojenost glagolskih vremena kod dece sa kohlearnim implantom. Uzorak je činilo 60 ispitanika uzrasta od 9 do 15 godina, prosečnih intelektualnih sposobnosti. Ispitivana grupa je bila sačinjena od 30 ispitanika sa kohlearnim implantom, bez dodatnih smetnji u razvoju. Kontrolna grupa je obuhvatala 30 ispitanika tipičnog govorno-jezičkog razvoja i očuvanog sluha. Za procenu produkcije osnovnih glagolskih vremena korišćen je test „Korpus za procenu upotrebe osnovnih glagolskih vremena” (Dimić, 2003). Između dece sa kohlearnim implantom i čujuće dece dobijena je signifikantna razlika u upotrebi prezenta (t=-4,385; p