UTICAJ KOMPENZACIJE PRITISKA U SREDNJEM UVU NA REGISTROVANJE DISTORZIONIH OTOAKUSTIČKIH EMISIJA - Karić, Aleksandar; Đoković, Sanja; Dimić, Nadežda; Slavnić, Svetlana; Savić, Radomir (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2016)
Cilj ovog rada bio je utvrđivanje uticaja kompenzacije pritiska u srednjem uvu na veličinu odgovora distorzionih otoakustičkih emisija (DPOAE) na frekvencijama od 1 do 6 kHz. Ispitivanje je obavljeno na 150 pacijenata, unutar pola i tri starosne grupe (2-15; 16-40; 41-71 godine). Pritisak u srednjem uvu je varirao od negativnog do pozitivnog (-329 do 195 daPa). Povećanje pritiska pri kompenzaciji za 1 daPa dovelo je do povećanja amplituda pri frekvencijama od 1.0, 1.3 i 1.6 kHz za 0,02, 0,03 i 0,02 dB SPL, a nivoa buke pri frekvencijama od 1.0 do 2.0 kHz, uslovljavajući povećanje od 0,02 do 0,03 dB SPL. Kompenzacioni tretman je doveo do povećanja odgovora DPOAE (amplituda i nivoa buke). Povećanje amplituda je bilo najveće na frekvencijama manjim od 2 kHz unutar nivoa oba ispitivana uticaja. Kompenzacija pritiska uticala je stimulativno na detektabilnost DPOAE, čime se povećava pouzdanost primene ove metode prilikom ispitivanja funkcionalnosti srednjeg uva.