PROVERA DISKRIMINATIVNOSTI I POUZDANOSTI FAUX PAS TESTA - Stanimirov, Ksenija; Đurić, Bojana; Đorđević, Mirjana (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2015)
Teorija uma omogućava da sebe i osobe oko nas shvatamo kao bića koja poseduju mentalni svet, svet želja, potreba, misli, namera i verovanja. Teorija uma je oblik intersubjektivnosti zasnovan na simboličkom mišljenju i govoru. S obzirom na to da se razvoj teorije uma ne završava u šestoj godini, kreiran je poseban test kojim bi se ta sposobnost procenjivala na starijem uzrastu. Jedan takav test jeste prepoznavanje faux pas priča. Faux pas je napredniji zadatak teorije uma i meri sposobnost uvida u složenija mentalna stanja prisutna u nenamernim uvredama. Cilj rada je provera pouzdanosti i diskriminativnosti faux pas testa. Istraživanje je pokazalo da pitanja imaju dobre diskriminativne moći, ali i da treba raditi na kulturološkom usklađivanju. Ključne reči: faux pas, diskriminativnost, pouzdanost