POTEŠKOĆE U DONOŠENJU PROFESIONALNIH ODLUKA KOD UČENIKA SA LAKOM INTELEKTUALNOM OMETENOŠĆU I TIPIČNIH VRŠNJAKA - Radić Šestić, Marina; Milanović Dobrota, Biljana; Radovanović, Vesna (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2015)
Donošenje profesionalnih odluka je važan zadatak za mlade ljude koji se intenzivira pri kraju osnovnoškolskog obrazovanja kada procenjuju svoje radne sposobnosti u odnosu na zahteve budućeg zanimanja. Opšti cilj istraživanja je utvrditi da li postoji razlika između učenika sa lakom intelektualnom ometenošću (LIO) i tipičnog razvoja (TR) u donošenju profesionalnih odluka, i ukoliko postoji, u čemu se ogleda. Posebno će se proceniti da li uzrast, pol, porodično okruženje i opšti školski uspeh utiču na donošenje profesionalnih odluka. Uzorkom je obuhvaćen 71 ispitanik (31 ili 43,7%  učenika sa LIO i 40 ili 56,3%  učenika TR), oba pola, sedmog i osmog razreda iz tri beogradske osnovne škole. Za procenu veštine donošenja profesionalnih odluka primenjena je Skala za donošenje profesionalne odluke (Career Decision Scale – CDS). Rezultati istraživanja ukazuju da učenici sa LIO u poređenju sa učenicima TR imaju nekonzistentan izbor zanimanja, jer teže shvataju usklađenost između ličnih karakteristika, sposobnosti i veštine, i izabranog zanimanje (p=0,023), manje su informisani o zanimanjima (p=0,014) ređe donose odluke (p=0,043), ne raspolažu dovoljnim brojem informacija o načinu obuke za zanimanje koje ih interesuje (p=0,001) i treba im više organizovane podrške u izboru zanimanja (p=0,012). Neki učenici TR i kad naprave izbor zanimanja ono se ne sviđa i njihovim roditeljima (p=0,000), nisu podjednako informisani koje zanimanje im omogućava da se najbrže zaposle (p=0,032), nesigurni učenici TR voleli bi da urade test koji bi im pomogao da odluče koji je posao najbolji za njih (p=0,000) i jedan broj učenika TR ne zna da li bi mogli da povežu ono što sada vole da rade sa budućim zanimanjem (p=0,032). Učenice su pokazale veću profesionalnu zrelost od učenika, kao i učenici VIII razreda u odnosu na učenike VII razreda (p=0,000). Uticaj uzrasta (p=0,794), porodičnog okruženja (p=0,102) i opšteg školskog uspeha (p=0,123) na veštine donošenja profesionalnih odluka nije potvrđen. Ključne reči: profesionalna odluka, učenici sa LIO, učenici TR