ARHITEKTONSKA PRISTUPAČNOST ŠKOLA – IMPLIKACIJE ZA IZRADU INDIVIDUALNIH OBRAZOVNIH PLANOVA ZA UČENIKE SA MOTORIČKIM POREMEĆAJIMA - Nikolić, Snežana; Ilić-Stošović, Danijela; Banović, Olivera (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2015)
Dostupna istraživanja inkluzivne prakse i izrade IOP-a akcenat su stavljala na aktivnosti koje se preduzimaju sa ciljem da se nastavno gradivo učini pristupačnim učenicima sa smetnjama u učenju i razvoju, dok analiza arhitektonske pristupačnosti redovnih škola za učenike sa motoričkim poremećajima i njena povezanost sa aktivnostima koje će biti planirane IOP-om, nije do sada bila predmet istraživanja u našoj zemlji. Osnovni cilj ovog istraživanja je da, kroz prikaz arhitektonske pristupačnosti redovnih osnovnih škola na teritoriji opštine Zvezdara, ukaže na važnost i uticaj ovog segmenta pripreme škola za inkluzivno obrazovanje, kao i na metodologiju izrade Individualnih obrazovnih planova. Za potrebe istraživanja korišćena je Opservaciona lista kojom se prati pristupačnost kroz 38 varijabli, podeljenih u sedam segmenata. Uzorak je činilo 12 osnovnih škola na teritoriji beogradske opštine Zvezdara. Rezultati istraživanja pokazuju da je, od ukupno 38 posmatranih varijabli, u 9 konstatovana apsolutna pristupačnost u svih 12 škola. Analizom tih varijabli utvrđeno je da su to elementi arhitektonske pristupačnosti koji se mogu svrstati u „univerzalni dizajn“, dok elementi koji se odnose na specifično prilagođavanje za učenike sa motoričkim poremećajima, izostaju. Ovo se obavezno mora uzeti u obzir prilikom razmatranja metodologije izrade Individualnih obrazovnih planova, pre svega sa aspekta planiranja dodatne pomoći i podrške u kadru, ali i u obezbeđivanju dodatnog vremena za rad, kao i adekvatnog prostora. Ključne reči: arhitektonska pristupačnost, učenici sa motoričkim poremećajima, IOP