PARTICIPACIJA OSOBA SA INTELEKTUALNOM OMETENOŠĆU U REKREATIVNIM I SOCIJALNIM AKTIVNOSTIMA - Kaljača, Svetlana; Cvijetić, Marija; Dučić, Bojan (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2014)
Istraživanje je sprovedeno sa ciljem da se utvrdi uticaj demografskih činilaca i individualnih karakteristika dece i omladine sa intelektualnom ometenošću na stepen njihove participacije u rekreativnim i socijalnim aktivnostima. Od individualnih karakteristika obuhvaćeni su: pol, uzrast i nivo intelektualne ometenosti. Kao indikatori uticaja porodičnog i socijalnog okruženja analizirani su: obrazovni nivo roditelja, visina porodičnih prihoda, zaposlenost roditelja i broj dece u porodici. U uzorku od 126 ispitanika, uzrasta od 7 do 18 godina, 69 ispitanika funkcioniše  na nivou lake intelektualne ometenosti i 57 na nivou umerene intelektualne ometenosti. Nivo participacije ispitanika u rekreativnim i socijalnim aktivnostima ispitan je primenom tri supskale Skale za procenu životnih navika (Assessment of Life Habits for Children 1.0, LIFE –H, Fougeyrollas et al., 2002: Fitnes, Interpersonalni odnosi i Rekreacija. Utvrđeno je da postoje statistički značajne razlike u učestvovanju u rekreativnim aktivnostima u odnosu na pol, uzrast i nivo intelektualne ometenosti, kao i u odnosu na  obrazovni nivo roditelja, visinu porodičnih prihoda, zaposlenost roditelja i broj dece u porodici.Ključne reči: slobodno vreme, rekreacija, interpersonalni odnosi, intelektualna ometenost