VALIDACIJA SKRINING TESTA ZA AFAZIJE GOVORNIKA SRPSKOG JEZIKA - Vuković, Mile; Drljan, Bojana; Vuković, Irena (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2014)
U radu su prikazani rezultati provere valjanosti i kliničkog značaja Skrining testa za afazije (STA) govornika srpskog jezika. Uzorak se sastojao od 36 odraslih ispitanika sa poremećajem jezika uzrokovanim oštećenjem leve hemisfere mozga, koji su predstavljali kliničku (eksperimentalnu) grupu.  Ispitanici kliničke grupe su prema vremenu testiranja podeljeni u dve grupe; prvu grupu je činio 21 ispitanik sa akutnim oštećenjem mozga, a drugu grupu 15 ispitanika sa hroničnim oblikom afazije. Od ukupnog broja ispitanika kliničke grupe, kod 20 ispitanika je Bostonskim dijagnostičkim testom za afazije dijagnostikovan neki od klasičnih tipova afazija, dok je 16 ispitanika ispoljavalo simptome koji nisu odgovarali kliničkoj slici poznatih afazičkih sindroma. Kontrolnu grupu je činilo 36 zdravih ispitanika. Svi ispitanici kliničke i kontrolne grupe su podvrgnuti testiranju STA. Rezultati su pokazali da STA predstavlja validan merni isntrument za otkrivanje jezičkog poremećaja kod osoba sa oštećenjem mozga. Validnost testa je pokazana u akutnoj i hroničnoj fazi afazičnog stanja. Pored toga, pokazano je da je test validan za praćenje oporavka jezičkih funkcija. Zaključeno je da STA ima dobre potencijale za merenje jezičkog oštećenja koje treba ispitati na većem uzorku u cilju standardizacije.