SELEKTIVNA PAŽNJA I INHIBICIJA KOD DECE MLAĐEG ŠKOLSKOG UZRASTA - Gligorović, Milica; Buha, Nataša (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2019)
Osnovni ciljevi istraživanja su da se utvrde uzrasne razlike u nivou razvoja selektivne pažnje i inhibicije, kao i njihov odnos sa polom i intelektualnim sposobnostima kod dece mlađeg školskog uzrasta. Uzorkom je obuhvaćeno devedeset četvoro dece [46 (48,9%) devojčica] tipičnih intelektualnih sposobnosti (IQ 92-136, AS=107,6; SD=11,08), uzrasta 8-11 godina i šest meseci. Za procenu selektivnosti pažnje i inhibicije primenjena je Dodrilova verzija Strup testa. Analizom rezultata utvrđeno je postojanje statistički značajne pozitivne korelacije umerenog stepena (r=0,57) i visoko statistički značajne razlike aritmetičkih sredina rezultata prvog i drugog dela Strup testa (p≤0,000). Uzrast (p≤0,000), pol (p=0,001) i intelektualne sposobnosti (p=0,012) su statistički značajni činioci uspešnosti na Strup testu. Uzrasnim razlikama se može objasniti 30%, na polu zasnovanim razlikama 15%, a razlikama u domenu intelektualnih sposobnosti 9% varijabilnosti rezultata. Postignuća osmogodišnjaka i devetogodišnjaka statistički se značajno razlikuju od postignuća starijih ispitanika uzrasta 10 i 11 godina, što potvrđuje postojanje skoka u razvoju selektivne pažnje i inhibicije oko desete godine života. Ključne reči: mlađi školski uzrast, selektivna pažnja, inhibicija, Strup test