Vezanost za školu kod učenika koji imaju različite uloge u vršnjačkom nasilju - Popović-Ćitić, Branislava (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2012)
Uvažavajući empirijske potvrde o povezanosti vršnjačkog nasilja i nivoa vezanosti učenika za školu, izvedena je polazna istraživačka pretpostavka da su učenici koji ne učestvuju u vršnjačkom nasilju privrženiji i posvećeniji školi nego učenici koji su nasilnici, žrtve ili nasilnici-žrtve. U cilju utvrđivanja eventualnih razlika u nivou socijalne vezanosti za školu među učenicima koji imaju različite uloge u vršnjačkom nasilju, sprovedeno je anketno ispitivanje na uzorku od 1012 učenika starijih razreda iz 12 beogradskih osnovnih škola, prosečne starosti 12.9 godina. Istraživački rezultati su pokazali da su učenici osnovnih škola u relativno visokom stepenu posvećeni i privrženi školi, pri čemu se viši nivoi vezanosti beleže kod devojčica i učenika nižih razreda. Između vezanosti za školu i ispoljavanja vršnjačkog nasilja utvrđene su statistički značajne negativne korelacije koje ukazuju da učenici koji su vezaniji za školu u manjem stepenu ispoljavaju nasilno ponašanje. Rezultati jednosmerne analize varijanse su potvrdili postojanje značajnih razlika između učenika koji imaju različite uloge u vršnjačkom nasilju, pri čemu su post hoc testovi ukazali da su nasilnici i nasilnici-žrtve značajno manje vezani za školu nego žrtve nasilja i učenici koji ne učestvuju u nasilju. Dodatno, utvrđene su značajne polne i uzrasne razlike na nivou uloga u vršnjačkom nasilju.