EFIKASNOST PROGRAMA DERADIKALIZACIJE U PENITENCIJARNIM USTANOVAMA - Krstić, Marko (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2019)
U radu su prezentovani deradikalizacijski programi koje se sprovode u zatvorima i analiza njihove efikasnosti i ishoda. Predmet rada je rehabilitacija terorista i kontraideološki program, osmišljen da smanji rizik od potencijalnog ponovnog uključivanja terorista u terorističke aktivnosti nakon puštanja na slobodu. Da bi se shvatio potencijal programa deradikalizacije u zatvorskim ustanovama, ispituju se faktori koji u njima mogu dovesti do inicijalne radikalizacije. Ispituju se i strategije nekih državnih programa za deradikalizaciju i utvrđuje njihov značaj. Nalazi dobijeni u ovom radu mogli bi koristiti političkim strukturama, teoretičarima, kreatorima programa deradikalizacije i zaposlenima u sektoru bezbednosti. Ključne reči: terorizam, radikalizacija, deradikalizacija, zatvori, strategija, rehabilitacija