PREVALENCA OŠTEĆENJA SLUHA KOD DECE U ISTOČNOM DELU REPUBLIKE SRPSKE - Đoković, Sanja; Šolaja, Siniša; Slavnić, Svetlana; Vuković, Bojana; Račić, Maja (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2018)
Istraživanje je sprovedeno sa ciljem da se utvrdi prevalenca oštećenja sluha kod dece mlađeg školskog uzrasta na teritoriji Istočnog dela Republike Srpske. Uzorak je činilo 408 dece oba pola (49% dečaka i 51% devojčica), uzrasta od 6 do 10 godina (starost u godinama AS=7,72; SD=1,20). Ispitanici su prema uzrastu bili podeljeni u pet grupa. Pre audiometrijskog skrininga sva deca su prošla otoskopski pregled. Ispitivanje sluha rađeno je u tihim sobama, audiometrom Sibelmed AC50-B uz korišćenje supra-auralnih slušalica zatvorenog tipa. Prag sluha je procenjivan na frekvencijama od 0,5, 1, 2, 3 i 4 kHz. Prevalenca oštećenja sluha na jednom ili oba uva sa pragom većim od 25dBHL je iznosila 11,7%, bilateralnog oštećenja sluha bilo je 3,2% a unilateralnog 8,5%. Prema stepenu oštećenja sluha 11% su bila laka i 0,7% umerena oštećenja sluha. Najviše je bilo konduktivnih oštećenja sluha 10%, zatim senzorineuralnih 1,5% a najmanje mešovitih 0,2%. Nije utvrđena razlika u prevalenci, konfiguraciji i stepenu oštećenja sluha u odnosu na pol i uzrast dece. Ključne reči: prevalenca, bilateralno oštećenje sluha, unilateralno oštećenja sluha, mlađi školski uzrast