REINTEGRATIVNO POSRAMLJIVANJE: NEFORMALNO SREDSTVO FORMALNE SOCIJALNE KONTROLE KRIMINALITETA - Vasiljević-Prodanović, Danica (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2012)
Pod socijalnom kontrolom se podrazumevaju svi procesi, institucije i metode kojima se usklađuje ili reguliše individualno i kolektivno ponašanje članova društva. Većina autora vrši podelu na neformalna i formalna sredstva socijalne kontrole. Neformalna sredstva socijalne kontrole nastaju sama u društvu, i ona su veoma moćna, posebno u primarnim grupama. I formalni i neformalni oblici socijalne kontrole su značajni za prevenciju kriminala. Pojedini autori smatraju da interakcija ova dva oblika socijalne kontrole ima mnogo snažnije preventivno dejstvo nego kada ih posmatramo izolovano. U radu je predstavljena teorija reintegrativnog posramljivanja John Braithwaite-a. Iako mnogi smatraju da redukcija recidivizma nije primarni cilj reintegrativnog posramljivanja, neka istraživanja su pokazala da dobro osmišljeni i sprovedeni postupci mogu smanjiti stopu povrata. U radu je razmatran odnos između neformalne socijalne kontrole i kažnjavanja kao oblika formalne socijalne kontrole kriminaliteta. Takođe se ukazuje na značaj i razmatraju perspektive primene reintegrativnog posramljivanja kao neformalnog sredstva u funkciji formalne socijalne kontrole kriminaliteta. Autor zaključuje da reintegrativno posramljivanje i restorativni procesi koji su na njemu zasnovani predstavljaju veoma primamljiv izazov za praksu krivičnopravnog reagovanja. Ključne reči: kriminalitet, formalna socijalna kontrola, neformalna socijalna kontrola, reintegrativno posramljivanje