TIPOLOGIJA AKADEMSKE SAMOREGULACIJE KOD DECE S LAKOM INTELEKTUALNOM OMETENOŠĆU - Đurić-Zdravković, Aleksandra A.; Japundža-Milisavljević, Mirjana M.; Mutavdžić, Dragosav D. (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2012)
Ciljevi ovog istraživanja odnose se na utvrđivanje zastupljenosti tipova akademske samoregulacije kod dece sa lakom intelektualnom ometenošću, kao i ispitivanje uticaja starosti ispitanika na tipove akademske samoregulacije. Uzorak učenika istraživanja uključuje 120 ispitanika, oba pola. Kriterijumi za izbor ispitanika podrazumevali su: količnik inteligencije učenika karakterističan za laku intelektualnu ometenost (od 51 do 69), kalendarski uzrast od 12 do 15 godina i 11 meseci, školski uzrast koji je podrazumevao uključivanje učenika od V do VIII razreda i odsustvo neuroloških, psihijatrijskih, izraženih emocionalnih i višestrukih smetnji. U istraživanju korišćen je Upitnik akademske samoregulacije (Academic Self-Regulation Questionnaire). Rezultati pokazuju prevalenciju akademske identifikovane regulacije kod dece našeg uzorka. Ipak, uzorak je, ponderisanjem varijabli, ispoljio kontrolisani tip prema celokupnom kontinuumu motivacije. Zaključili smo da je intrinzična motivacija dvanaestogodišnjaka viša od intrinzične motivacije učenika koji pripadaju ostalim starosnim grupama. Takođe, možemo da zaključimo da je među ispitanicima različitih starosnih grupa utvrđena statistički značajna razlika u stepenu samoodređenja. To bi značilo da učenike od 12 godina odlikuje ponašanje koje je više samoodređeno, nego što je to slučaj sa učenicima od 15 godina.