INTERVENCIJE POTPOMOGNUTE ŽIVOTINJAMA – MOGUĆNOSTI I OGRANIČENJA PRIMENE KOD MLADIH SA RAZVOJNIM SMETNJAMA I PROBLEMIMA U PONAŠANJU - Milanović-Dobrota, Biljana (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2018)
Vrsta komplementarnog tretmana pod interdisciplinarnim nazivom Intervencije potpomognute životinjama (Animal-assisted interventions – AAI), podrazumeva svaku vrstu intervencije koja integriše različite životinje u okviru dva ključna modaliteta: aktivnosti (Animal-Assisted Activities – AAA) i terapije (Animal-Assisted Therapy – AAT). Intervencije se mogu sprovoditi sa osobama svih uzrasta u različitim okruženjima (školama, zdravstvenim i vaspitno-popravnim ustanovama itd.). Osnovni cilj rada je da pregledom dostupne literature prikaže različite forme i sadržaje intervencija, kao i fleksibilnu implementaciju kroz primere rezultata istraživanja u kojima su učestvovale mlade osobe sa razvojnim smetnjama i poremećajima u ponašanju. Pored potencijala intervencija potpomognutim životinjama, istaknuta su određena ograničenja i izazovi u realizaciji, ali i kritike, prevashodno usmerene na metodološke nedostatke u empirijskim istraživanjima.