AKUSTIČKA I PERCEPTIVNA ANALIZA EZOFAGEALNOG I TRAHEOEZOFAGEALNOG GLASA - Šehovic, Ivana; Petrović Lazić, Mirjana; Jovanović Simić, Nadica (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2017)
Totalna laringektomija je radikalan operativni zahvat pri kome se kompletno odstranjuje larinks. Svaka vrsta hirurškog tretmana ima uticaja na kvalitet glasa i razumljivost govora. Međutim, veoma je važno saznanje da su metode usvajanja govora, i ezofagealni i govor pomoću traheoezofagealne vokalne proteze, dostupne i primenjive metode u cilju uspostavljanja funkcionalne komunikacije među laringektomiranim bolesnicima. Cilj istraživanja je utvrđivanje povezanosti između akustičkih i perceptivnih karakteristika glasa i razumljivosti govora kod osoba koje koriste ezofagealni govor i osoba kojima je ugrađena traheoezofagealna vokalna proteza, kao i koja od navedenih karakteristika ima najveći uticaj na razumljivost govora kod ove dve grupe ispitanika. U istraživanju je učestvovalo 85 laringektomiranih bolesnika, starosti od 48 do 85 godina. Akustičke karakteristike glasa su ispitane kompjuterskim programom za multidimenzionalnu analizu vokala model 4300 korporacije «Kay Elemetrics». Perceptivne karakteristike glasa su analizirane GRBAS skalom. Kao instrument za procenu razumljivosti govora korišćen je balansirani tekst. Prilikom obrade podataka korišćene su: aritmetička sredina, standardna devijacija, frekvencije, procenti, jednofaktorska analiza varijanse, Pirsonov koeficijent korelacije, linearna regresiona analiza i koeficijent multiple korelacije. Rezultati istraživanja pokazuju da doprinos objašnjenju ocene o razumljivosti govora daju parametri perceptivne analize govora. Najveći stepen varijanse u oceni razumljivosti govora objašnjava model sastavljen od skorova skale GRBAS, i to parametara R (F=26,1; p=0,000) (hrapavost u glasu), A (F=26,1; p=0,001) (slabost u glasu) i S (F=18,33; p=0,000) (napetost u glasu). Ključne reči: ezofagealni glas, traheoezofagealni glas, razumljivost govora