PROMENA STAVOVA PREMA UČENICIMA SA DAUNOVIM SINDROMOM PRIMENOM PROGRAMA ZAMIŠLJENOG KONTAKTA - Talijan, Bojana-Konsuelo (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2017)
Procena efikasnosti programa zamišljenog kontakta je značajna jer pruža saznanja o opravdanosti njihove primene u nastavi. Cilj ovog istraživanja je da utvrdi da li program zamišljenog kontakta utiče na stavove učenika prema vršnjacima sa Daunovim sindromom, kao i da li znanje o DS, kontakt sa ovim osobama i empatija ispitanika imaju uticaj na efikasnost programa zamišljenog kontakta. Ispitano je 50 učenika četvrtog razreda osnovnih škola, a podeljeni su u eksperimentalnu grupu koja je učestvovala u programu zamišljenog kontakta i kontrolnu grupu. Primenjeni su Čedok Mekmaster skala za procenu stavova prema osobama sa hendikepom, Skala za procenu dečjeg znanja o osobama sa ometenošću, Skala za procenu kontakta sa osobama sa ometenošću i Indeks međuljudskog reagovanja. Učenici su ispoljili pozitivnije stavove prema osobama sa Daunovim sindromom, kao i viši nivo znanja o njima nakon sprovođenja programa zamišljenog kontakta u odnosu na procenu pre sprovođenja programa, dok su stavovi ostali nepromenjeni u kontrolnoj grupi. Implementacija ovog programa nije uticala na odnose stavova prema osobama sa Daunovim sindromom sa znanjem o njima i kontaktom sa ovom populacijom, kao i empatijom ispitanika. Primena programa zamišljenog kontakta u nastavi je opravdana u cilju pripreme učenika za mogući dolazak deteta sa Daunovim sindromom u odeljenje. Ključne reči: Daunov sindrom, promena stavova, program zamišljenog kontakta