ISTRAŽIVANJA ZLOUPOTREBE DROGA I TRETMAN ZAVISNOSTI U PENITENSIJERNIM USTANOVAMA - Kljajević, Srđan (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2017)
Uzroci zloupotrebe droga i kriminalnog ponašanja su usko povezani. Stoga ne iznenađuje činjenica o visokom procentu zatvorenika koji tokom izvršenja kazne zloupotrebljavaju ili su zavisni od droge. Kao zajednički prediktor vršenja krivičnih dela i zloupotrebe droga može se označiti antisocijalni poremećaj ličnosti. Pregledom istraživanja utvrđena je visoka prevalenca zatvorenika koji koriste drogu tokom izvršenja kazne zatvora. Takođe zatvorsko okruženje predstavlja samo novi kontekst kontinuuma zloupotrebe droge od strane zatvorenika, pri čemu postoje različiti teorijski pristupi u objašnjenju ovog fenomena. Programi tretmana zasnovani na empirijski potvrđenim principima koji garantuju efektivnost, mogu biti jedna od strategija za rešavanje problema zloupotrebe droga u zatvorima sa višestrukim pozitivnim efektima. Ključne reči: droge, antisocijalni poremećaj ličnosti, zatvor, programi tretmana