“NAŠA PRIČA”- PROGRAM PODRŠKE RODITELJIMA DECE SA SMETNJAMA U RAZVOJU: PRIMER DOBRE PRAKSE U PREDŠKOLSKIM USTANOVAMA - Mihić, Ivana; Rajić, Milana; Krstić, Tatjana; Divljan, Spomenka; Lukić, Nataša (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2016)
Podizanje deteta sa smetnjama u razvoju predstavlja ozbiljan izazov za roditelje koji vodi povećanju roditeljskog stresa i značajno utiče na porodično blagostanje. Bez obzira što je prepoznata potreba za podrškom roditeljima dece sa smetnjama u razvoju u našoj zemlji izostaju sistematizovani programi podrške i njihova evaluacija. Program “Naša priča“ je razvijen sa ciljem edukacije roditelja o ključnim procesima koji vode ka prihvatanju detetovog stanja i prepoznavanju adekvatnog modela brige za dete sa smetnjama u razvoju. Zasnovan je na teoriji afektivne vezanosti i značaju procesa razrešenja, odnosno emocionalnog i kognitivnog prihvatanja detetovog zdravstvenog stanja i sa njime povezanih posledica. Program je struktuiran i sprovodi se kroz šest tematskih susreta. Sprovode ga voditelji, koji su prethodno prošli kroz 32 časovnu obuku za primenu programa. U radu su prikazana iskustva iz dve predškolske ustanove u kojima je program realizovan i evaluiran. Diskutovan je značaj i mogućnosti primene programa podrške za roditelje dece sa smetnjama u razvoju u okviru predškolskog obrazovnog sistema.