ZNAČAJ RANE VOKALNE REHABILITACIJE I KVALITET ŽIVOTA LARINGEKTOMIRANIH PACIJENATA - Bunijevac, Mila; Petrović-Lazić, Mirjana (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2016)
Karcinom larinksa je jedan od najčešćih malignih tumora glave i vrata, koji dovodi do promene normalnih anatomskih odnosa u vratu, što izaziva poremećaj komunikacije i promenu psihosocijalnog statusa pacijenta. Cilj rada je utvrditi kvalitet života laringektomiranih pacijenata pre i nakon vokalne rehabilitacije. Uzorak je činilo 50 pacijenata podvrgnutih totalnoj laringektomiji, starosti od 51 do 83 godine. Istraživanje je sprovedeno u JZU Bolnica „Sveti Vračevi” u Bijeljini i Vojnomedicinksoj akademiji u Beogradu od aprila 2014. godine do novembra 2015. godine. Sprovedena je subjektivna procena glasa instrumentom Indeks glasovnog oštećenja (Voice Handicap Index — VHI). Pacijenti su upitnik popunjavali prvi put kada su se javili u logopedsku ambulantu, pre vokalne rehabilitacije i drugi put po završetku vokalne rehabilitacije. U statističkoj obradi korišćena je aritmetička sredina sa pripadajućom standardnom devijacijom, kao i minimum i maksimum, zatim frekvencija, procenti i t-test. Razlika između grupa testirana je pomoću jednofaktorske analize varijanse (ANOVA). Na osnovu podataka dobijenih pre vokalne rehabilitacije svi ispitanici su pripadali kategoriji teške govorne hendikepiranosti. Posle vokalne rehabilitacije došlo je poboljšanja na svim subtestovima skale kao i na ukupnom skoru. Vokalna rehabilitacija je pozitivno uticala na fizičko, emocionalno i funkcionalno stanje pacijenata koji su podvrgnuti totalnoj laringektomiji, što se pozitivno odrazilo i na poboljšanje njihovog kvaliteta života. Ključne reči: Tumori larinksa, totalna laringektomija, vokalna rehabilitacija, kvalitet života