UČESTALOST FAKTORA RIZIKA ZA NASTANAK OŠTEĆENJA SLUHA KOD PREVREMENO ROĐENE DECE - Nikolić, Mina; Sekulović, Gordana; Ostojić, Sanja (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2016)
Svetska zdravstvena organizacija navodi podatak da je incidenca značajnih oštećenja sluha u populaciji novorođene dece 1‒3‰ (WHO, 2012). Međutim, pojedini autori ističu da 2–4 deteta iz jedinica intenzivne neonatalne nege na stotinu novorođene dece ima oštećenje sluha, što je čak 20 puta više. Stoga, oštećenje sluha predstavlja najčešći kongenitalni senzorni deficit koji je moguće registrovati odmah po rođenju. Zajednički komitet za dečji sluh izdvojio je deset najčešćih faktora rizika koji mogu dovesti do urođenog ili rano stečenog oštećenja sluha. Cilj ovog rada bio je da se utvrdi učestalost najčešćih faktora rizika za nastanak oštećenja sluha u populaciji prevremeno rođene dece. Poseban cilj bio je da se proveri da li gestaciona nedelja rođenja utiče na povećanu učestalost riziko fatora. Uzorak u istraživanju činilo je sto pedesetoro prevremeno rođeno dece, hospitalizovanih na Institutu za neonatologiju u Beogradu tokom 2014. i 2015. godine, a podaci su preuzeti iz njihove medicinske dokumentacije. Rezultati upućuju na visoku učestalost faktora rizika za nastanak oštećenja sluha u ovoj populaciji dece. Gestaciona nedelja rođenja bebe pokazuje visoku, statistički značajnu korelaciju sa učestalošću faktora rizika ‒ što je prematuritet raniji broj faktora rizika se povećava, i obrnuto. Visoka učestalost i udruženost faktora rizika dovode do gotovo dvadeset puta veće incidencije urođenih i rano stečenih oštećenja sluha u populaciji prevremeno rođene dece. Ovakvi rezultati upućuju na neophodnost sistematskog audiološkog praćenja do navršenih godinu dana korigovanog uzrasta ove dece. Ključne reči: oštećenje sluha, faktori rizika, prematuritet, skrining sluha