FONOLOŠKA SVESNOST DECE SA RAZVOJNOM DISFAZIJOM I DECE TIPIČNOG JEZIČKOG RAZVOJA - Čolić, Gordana R (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2015)
Fonološka svesnost je sposobnost fonološke obrade reči. Deca sa razvojnom disfazijom ispoljavaju smetnje u razvoju ove kompetencije značajne za razvoj drugih jezičkih sposobnosti. Cilj ovog rada je da se ispita fonološka svesnost kod dece tipičnog jezičkog razvoja i dece sa razvojnom disfazijom predškolskog uzrasta. Fonološka svesnost ispitana je kod šezdesetoro dece predškolskog uzrasta delom ELLA testa (Emerging Literacy & Lannguage Assessment). Rezultati su pokazali da postoji statistički značajna razlika na svim ispitanim elementima fonološke svesnosti između dece tipičnog jezičkog razvoja i dece sa razvojnom disfazijom. Najznačajnije razlike su na brisanju fonema (p≤0,000), zameni fonema kao i segmentaciji na nivou celih reči (p≤0,000). Ključne reči: fonološka svesnost, razvojna disfazija, tipičan jezički razvoj