TEŠKOĆE U OBRAZOVANJU, ZAPOŠLJAVANJU I SOCIJALNOJ INTEGRACIJI NAGLUVIH UMETNIKA - Radić Šestić, Marina (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2013)
Opšti cilj istraživanja je bio da se na osnovu studije višestrukog slučaja utvrde teškoće tokom obrazovanja (osnovnoškolskog, srednjoškolskog i na osnovnim akademskim studijama), zapošljavanja i socijalne integracije nagluvih umetnika. Uzorak čine četiri ispitanika oba pola, starosne dobi od 29 do 54 godine koji se bave vizuelnim umetnostima (slikar, vajar, grafički dizajner i dizajner enterijera). Strukturirani intervju se sastojao iz 30 pitanja koja su ispitivala tri oblasti: prva oblast se odnosi na porodicu, osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje; druga oblast je bila usmerena na period studiranja i socio-emocionalne probleme ispitanika; i treća oblast se bavila problematikom zapošljavanja i zadovoljstvom poslom naših ispitanika. Rezultati istraživanja ukazuju na prisustvo više teškoća koje se manje ili više odražavaju na uspeh u obrazovanju, zapošljavanju i socijalnoj integraciji nagluvih umetnika. Jedna od teškoća koja može da utiče na razvoj jezičkih sposobnosti, socio-emocionalnu zrelost i, generalno, na bolja obrazovna postignuća nagluvih umetnika je prolongiranje dijagnostikovanja oštećenja sluha, amplifikacije i auditivne rehabilitacije. Potom, roditelji nagluvih umetnika teško se prilagođavaju oštećenju sluha svoje dece i ignorišu jezik i kulturu Gluvih tj. teže da se njihova deca identifikuju sa tipičnom populacijom. Sledeća teškoća su negativni stavovi nastavnika/profesora/poslodavaca i vršnjaka/kolega urednog sluha prema inkluziji nagluve osobe u redovan sistem obrazovanja/zapošljavanja. Pored toga, neprilagođena nastava, udžbenici, informacije, školski i radni prostor otežavaju usvajanje znanja, informacija i napredovanje nagluvih osoba u obrazovanju i profesiji. Ključne reči: teškoće, obrazovanje, zapošljavanje, socijalna integracija, nagluvi umetnici