Problemi u ponašanju i njihovi korelati u adolescenciji Longitudinalna studija - Stojković, Irena; Dimoski, Sanja; Eminović, Fadilj (Specijalna edukacija i rehabilitacija, 2013)
U radu su predstavljeni nalazi longitudinalne studije u kojoj su problemi u ponašanju i njihovi korelati procenjivani longitudinalno u dva talasa sa vremenskim razmakaom od godinu dana. Uzorak je obuhvatio 494 učenika petog, šestog i sedmog razreda osnovne škole u prvom talasu ispitivanja od kojih je u drugom talasu prikupljanja podataka učestvovalo 269. Rezultati su pokazali da sa uzrastom raste učestalost problema u ponašanju i da su ti problemi izraženiji kod dečaka nego kod devojčica. Statistički značajni korelati problema u ponašanju u aktuelnom trenutku su sukobi sa roditeljima, pritisak vršnjaka da se prihvate društveno neodobravani oblici ponašanja, negatiovan doživlljaj škole i preterana kontrola od strane oca. Longitudinalni nalazi da problemi u ponašanju predviđaju negativan doživljaj škole godinu dana kasnije, uz kontrolu početnog nivoa doživljaja škole i da preterana kontrola od strane oca i pritisak vršnjaka predviđaju probleme u ponašanju godinu dana kasnije i kada se kontroliše početni nivo problema u ponašanju, govore u prilog tome da postoji međusoban obostran uticaj između problema u ponašanju i njihovih korelata.